Haugaland Meieri

 

Haugaland Meieri er det lille gårdsmeieriet som produserer økologiske oster og yoghurt. Melken kommer fra gården Tysvær, som ligger nydelig til ned mot Tysværvågen i Tysvær kommune. Gården har vært drevet økologisk siden 1994, som den første Debio-godkjente melkebruket i Rogaland.
I mai 2010 stod deres eget gårdsmeieri klart og her foregår produksjonen av deres produkter.

 

Tysvær, som gården heter, er en gammel gård.  Navnet Tysvær kommer fra denne gården som huser kirka og prestegården og må være en av de eldste i gamle Tysvær kommune.

 

Salatosten «Fest»

 

Feta er den greske varianten av en tradisjonell hvitostfamilie av syre- og løpefelt ost, laget av sauemelk og geitemelk. Opprinnelig ble osten konservert i lake for å gjøre den holdbar til vinteren kom.  Dette var før kjøling kom, omtrent som vi nordmenn salta og tørka fisk for konservering.

 

«Fest» som Haugaland Meieri har valgt å gi navnet på deres egen fetaost er laget av kumelk. Haugaland Meieri kan fortelle at «Fest» osten deres er laget med kultur spesiallaget for den greske fetaosten. I løpet av de siste 20 år er fetaost blitt veldig populært i hele Nord Europa.

 
Fun facts:

 
• Det greske ordet fetabetyr skive på norsk. Ordet går tilbake på italiensk fetta (med samme betydning).
 
• I gresk mytologi ble evnen til å lage ost vurdert som «en gave av evigvarende verdi».
 
• Feta er osten som benyttes i den tradisjonelle greske retten gresk salat.
 
• Melk fra geit og sau er hvitere og gir en hvitere Feta enn melk fra ku. Dette skyldes at melk fra ku inneholder karotensom gir farge til den ferdige osten.
 
• Fetaost passer godt til matlaging siden osten har lite karakter (smak og lukt) i forhold til mange andre modnede oster.
 
• Hvis man ønsker mindre saltsmak på fetaosten kan den skylles forsiktig i kaldt vann slik at det meste av saltlaken fjernes.
 
• I 2002 ble produktnavnet «Feta» registrert som en gresk beskyttet opprinnelsesbetegnelse av Europakommisjonen.
 
• «Salatost» er et eksempel på navn som brukes på norskproduserte «fetaoster».

 

Besøk Haugaland Meieri på: www.haugalandmeieri.no